Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζουν ήδη, οι Ιάπωνες θεωρούνται ως οι καλύτεροι στην αναπαραγωγή koi. 

Οι Ιάπωνες εκτρέφουν koi για εκατοντάδες χρόνια και έχουν τελειοποιήσει την τέχνη της επιλογής. Ξέρουν τι να απορρίψουν σε 4 εβδομάδες, 8 εβδομάδες κ.λπ. Οι Ιάπωνες κτηνοτρόφοι μπορεί να ξεκινήσουν με 100.000 νεογέννητα και να απορρίψουν 99.000, αφήνοντας μόνο τα καλύτερα 1000 koi που θα συνεχίσουν προς πώληση. Ξέρουν τι θα παράγει το ζευγάρι τους. Καταβάλλουν πάντα την προσπάθεια να παράγουν το καλύτερο χρώμα, δέρμα και συμμόρφωση του σώματος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ιαπωνικά κoi είναι ανώτερης ποιότητας από koi από άλλες χώρες.

Εξετάζουμε πάντα το συγκεκριμένο koi. Υπάρχουν Ιαπωνικά koi που μπορείτε να αγοράσετε για €10 και υπάρχουν Ιαπωνικά koi που μπορείτε να αγοράσετε για  €100.000 +.  Όλα εξαρτώνται από την ιδιαίτερη ποιότητα του συγκεκριμένου koi.

Πρέπει να βασίσετε τις αγορές των koi σας στη δύναμη της φυσικής τους ποιότητας και όχι στη χώρα καταγωγής τους.  Ας μην ξεχνάμε ότι ένα Ιαπωνικό koi χαμηλής ποιότητας αξίας €10 (από την άποψη της ποιότητας), πωλείται στην Ευρώπη έναντι €20 – €70 λόγω διαφόρων δαπανών, όπως η αποστολή, τα τέλη μεσιτών, φόροι και ανάλογα με το κέρδος που θέλει να κάνει ο έμπορος.

Η ίδια ποιότητα koi εάν εκτρεφόταν τοπικά θα κόστιζε μόνο €10. Έτσι, στην πραγματικότητα αγοράζετε ένα koi χαμηλής ποιότητας αξίας €10 για €70!

Πιστεύω ότι υπάρχει ένας βαθμός των «νέων αυτοκρατόρων» που σχετίζετε με την αγορά koi, όπου η πεποίθηση είναι ότι κάθε Ιαπωνικό koi είναι εξαιρετικό και ανώτερης ποιότητας σε σύγκριση με ένα koi από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχω δει, τι θα περιέγραφα ως απλό μέσο όρο (και μερικές φορές κάτω από το μέσο όρο) Ιαπωνικά koi τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κύπρο, που είμαι βέβαιος ότι δεν θα απολάμβαναν μια αγορά εάν δεν τα είχαν περιγράψει ως Ιαπωνικά.

Στην πραγματικότητα, έχω ακούσει ακόμη και σε περισσότερες από μία περίπτωση, έμποροι να προσπαθούν να πουλήσουν τα koi τους στο γεγονός ότι ήταν Ιαπωνικά παρά να επικεντρωθούν στην ποιότητα τους (η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο), υπονοώντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη μεγαλύτερη σημασία στην προέλευση του koi και όχι στη ποιότητα του.

Ακριβώς επειδή το koi είναι Ιαπωνικό δεν σημαίνει ότι θα είναι καλύτερο από όλα τα koi από άλλες καταγωγές σε όλο τον κόσμο όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία ή ακόμη και η Κύπρος.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να κρίνετε κάθε koi που βλέπετε βάσει της φυσικής του αξίας και να αγοράζετε ανάλογα, ανεξάρτητα από την προέλευσή του. Με άλλα λόγια, αγοράστε το koi για την ποιότητά του και όχι για την προέλευση του.