Συχνά μας ρωτάνε γιατί αυτό το Koi είναι €20 και το άλλο €2000; Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα «πόσα είναι ένα Koi;». Καταρχή, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών τύπων Koi διαθέσιμων για αγορά, ξεκινώντας με περίπου 22 βασικούς τύπους Koi διαφορετικών χρωμάτων, σχήματα και στυλ. Ενώ μερικά Koi πωλούνται για €20 – €100, άλλα πωλούνται για χιλιάδες ευρώ, ενώ τα υψηλού επιπέδου δείγματα από την Ιαπωνία κοστίζουν πάνω από €300.000,00!

Γενικά ωστόσο, τα πιο πολύτιμα Koi είναι τα Kohaku, Sanke και στη συνέχεια Showa. (Για τις διάφορες ποικιλίες Koi πατήστε εδώ)

Μια νέα τιμή δημοπρασίας ρεκόρ ύψους ¥203.000.000 ( €1.545.951,75 ) τέθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για ένα 101εκ Kohaku από το Sakai Fish Farm (SFF).

 

Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασιών ήταν ¥41.000.000 (344.000,00) και τέθηκε τον Οκτώβριο του 2015 για ένα 71εκ Maruten Sanke από το Sakai Fish Farm (SFF).

A €344,000.00 Koi

 

Πολλοί πιστεύουν ότι η τιμή ενός Koi καθορίζεται απλά από το μέγεθος του. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Το μέγεθος είναι πιθανώς μία από τις λιγότερο σημαντικές πτυχές κατά την τιμολόγηση ενός Koi.

Τα πράγματα που καθορίζουν την τιμή ενός Koi είναι:

  • Ποιότητα
  • Προέλευση
  • Κτηνοτρόφος
  • Ποικιλία
  • Ηλικία
  • Αποστολή
  • Γενικά έξοδα και βιο-ασφάλεια

Υπάρχουν Koi 70εκ που πωλούνται για €100 και υπάρχουν 70εκ Koi που πωλούνται για €300,000.00.

Το 2014 ένα Momotaro Nisai Showa των 57εκ  πωλήθηκε για ¥26,000,000 (€ 177,000.00)

 

KOI ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Είναι δύσκολο να συνοψίσουμε τι κάνει ένα Koi πολύτιμο, αλλά το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι τα πρότυπα κριτικής επίδειξης Koi, καθώς αυτά θα καθορίσουν την αξία ενός Koi. Οι επιδείξης Koi είναι παρόμοιες με τις επιδείξης σκυλιών ή αλόγων. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα Koi θεωρούνται και κρίνοται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Νικητές επιλέγονται σε κάθε κατηγορία και στη συνέχεια με τη σειρά τους ο Μεγάλος Πρωταθλητής (Grand Champion). Όπως και σε άλλες επιδείξης, οι κριτές χρησιμοποιούν ένα πολύ συγκεκριμένο, ακόμη και άκαμπτο, σύνολο προτύπων για να κρίνουν ενα Koi.

Υπάρχουν συνήθως 3 κύριες κατηγορίες για τον προσδιορισμό της ποιότητας Koi.

1. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (40 βαθμοί)

2. ΧΡΩΜΑ (20 βαθμοί)

3. ΣΧΕΔΙΟ (20 βαθμοί)

Η συμμόρφωση του σώματος, το χρώμα και το σχέδιο είναι αντικειμενικά στοιχεία.

Οι υπόλοιποι 20 βαθμοί απονέμονται για υποκειμενικά στοιχεία όπως η εξωστρέφεια, η αξιοπρέπεια και η κομψότητα, ακόμη και η συμπεριφορά.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ Ή ΜΟΡΦΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η υψηλή ποιότητα αρχίζει με το συνολικό σχήμα και την κατάσταση του Koi ή τη διαμόρφωση του.  Το υψηλής ποιότητας Koi δεν πρέπει να έχει ελαττώματα στο σχήμα του. Το σώμα πρέπει να είναι ισορροπημένο, συμμετρικό και τορπιλικο. Τα πτερύγια πρέπει να είναι ανάλογα με το σώμα και ομοιόμορφα.

Η συμμετρία του κεφαλιού, των ώμων, του μεσαίου τμήματος, της ουράς και των θωρακικών πτερυγίων λαμβάνεται υπόψη, καθώς και η ακεραιότητα των οφθαλμών και του στόματος. Ένα ιδανικό Koi έχει μια απόλυτα ευθεία γραμμή από το ρύγχος στην ουρά. Η κατάλληλη αναλογία πρέπει να διατηρείται μεταξύ του σώματος, της κεφαλής και των πτερυγίων. Η απόσταση μεταξύ του ραχιαίου πτερυγίου και της ουράς πρέπει να είναι 1/3 της απόστασης μεταξύ της κεφαλής και της πρώτης ακτίνας του ραχιαίου πτερυγίου. Το κεφάλι πρέπει να είναι ομαλό, χωρίς κοιλώματα ή εσοχές.

ΧΡΩΜΑ

Οι κτηνοτρόφοι και οι κριτές αναζητούν ένταση και καθαρότητα του χρώματος – είτε τα Koi είναι όλο λευκά, όλο μαύρα ή πλούσια σε σχέδια. Τα σύνορα μεταξύ των χρωμάτων πρέπει να είναι καλά επισημασμένα και διακριτά. Ο κορεσμός του χρώματος, η συνοχή του και το πόσο καλά διαχωρίζονται τα χρώματα καθορίζουν την ποιότητα του χρώματος. Χωρίς καλό χρώμα, το σχέδιο των ψαριών δεν είναι τόσο ελκυστικό και η αξία των ψαριών μειώνεται.

Το δέρμα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από οποιοδήποτε ψεγάδι και να είναι λαμπερό.

Το μαύρο πρέπει να είναι σκοτεινό και να ορίζεται, σαν να ήταν βαμμένα με μια λεπτή βούρτσα.

Οι λευκές περιοχές πρέπει να είναι καθαρά μεταξένιες και απαλλαγμένες από κηλίδες.

Οι άκρες των χρωμάτων πρέπει να είναι τραγανές και να μην δείχνουν ξεθώριασμα.

Τα χρώματα που αιμορραγούν μαζί δεν είναι επιθυμητά στα περισσότερα Koi. Σε ορισμένες ποικιλίες Koi, όπως το Kohaku, οι άκρες του κόκκινου χρωματισμού υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τους κριτές.

ΣΧΕΔΙΟ

Όταν το Koi έχει μόνο ένα χρώμα, δεν μπορεί να υπάρξει μια κριτική που δίνεται για το σχέδιο, έτσι ώστε η 20 βαθμοί να εφαρμόζονται αλλού, όπως η ένταση του χρώματος.

Τα σχέδια τα οποία μπορέι να εχέι ενα Koi είναι πλούσια και ποικίλη. Οι κριτές και οι κτηνοτρόφοι αναζητούν ψάρια με αιχμηρές, ευδιάκριτες ακμές.  Όταν βλέπουμε από πάνω, το σχέδιο πρέπει να είναι ενδιαφέρον, ελκυστικό και ξεχωριστό. Το ιδανικό είναι να έχουμε το σχέδιο συμμετρικά αμφίπλευρα.

Εκτός από τις 3 κύριες κατηγορίες που αναφέρονται πιο πάνω, η τιμή επηρεάζεται επίσης σε κάποιο βαθμό από την γραμμή αίματος του Koi.

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ

Ενώ τα Koi παράγονται συχνά για το εμπόριο κατοικίδιων ζώων χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στην επιλεκτική αναπαραγωγή, η αναπαραγωγή Koi είναι μια σοβαρή επιχείρηση για μερικούς κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να παράγουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα ψάρια τους ή να αναπτύξουν συγκεκριμένες γραμμές αίματος. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα σκυλιά και τις γάτες γενεαλογικού χαρακτήρα, η κορυφαία ποιότητα Koi και Koi από επιθυμητές γενεαλογικές γραμμές κοστίζουν πολλή περισσότερο από ένα τυχαίο Koi από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων που θεωρείται απλά ένα κοινό ψάρι.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΙ

Όταν εξετάζουμε το μέγεθος ενός Koi για τον προσδιορισμό της τιμής, αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τις κατηγορίες κριτικής που αναφέρονται πιο πάνω αλλά και την ηλικία ενός Koi. Έχει Koi που σε ηλικία 1 έτους (tosai) είναι πάνω από 35cm και έπειτα έχει Koi 3-4 ετών στα 35cm. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια του Koi και το γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προέρχεται το Koi.  Για το λόγο αυτό, πιο ακριβά Koi θα έρθουν με το δικό τους πιστοποιητικό bloodline όπως τα σκυλιά γενεαλογικού χαρακτήρα.

Momotaro Koi in Cyprus

Μεταφορικά, γενικά έξοδα και βιο-ασφάλεια

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την τελική τιμή ενός συγκεκριμένου Koi είναι το κόστος αποστολής, τα γενικά έξοδα του αντιπροσώπου και το κόστος για τη βιο-ασφάλεια.

Το κόστος αποστολής από την Ιαπωνία στην Κύπρο είναι δαπανηρή και συχνά μια επικίνδυνη διαδικασία. Κατά μέσο όρο, το Koi θα περάσει 40 ώρες σε πλαστική σακούλα. Σε πολλές περιπτώσεις μερικά δεν επιβιώνουν από το μακρυνό ταξίδι. Το κόστος των χαμένων Koi προστίθεται συνήθως στα επιζών Koi.

Μόλις φθάσουν και αποσυσκευαστούν τα Koi, χρειάζονται τουλάχιστον 30 ημέρες σε καραντίνα. Αυτό συνεπάγεται θεραπείες θερμότητας/ψύξης και πολυάριθμες θεραπείες λόγω του άγχους του μακρού ταξιδιού. Το κόστος των θεραπειών προστίθεται στην τελική τιμή του Koi.

Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι στην Ιαπωνία δεν πωλούν ατομικά Koi. Απαιτείται γενικά ένα ελάχιστο ποσό αποστολής. Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά, ο αντιπρόσωπος πρέπει να λάβει υπόψη το κόστος διατήρησης της μεγάλης ποσότητας Koi (φαγητό, νερό, ηλεκτρισμός, θεραπείες) έως ότου πωληθούν τα Koi.

Όπως βλέπετε, όλα τα πιο πάνω προστίθενται για να καθοριστεί η τελική τιμή ενός Koi.

Αποφασίζοντας τι είδους Koi επιθυμείτε να αγοράσετε και πόσο ενδιαφέρεστε για την γενεαλογία, το χρώμα, το σχέδιο και την συνολική ποιότητα, θα καθορίση και πού θα χρειαστεί να κοιτάκσετε για να βρείτε το τέλειο Koi για εσάς.

Εάν θέλετε απλώς να αγοράσετε ένα όμορφο ψάρι σχετικά μικρού μεγέθους και νεαρής ηλικίας που θα ωριμάσει κάτω από τη φροντίδα σας, θα  το βρείτε αρκετά εύκολο σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων με τιμές που γενικά κυμαίνονται από €2 έως €100.

Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να κρατήσετε υψηλής ποιότητας Koi, θα χρειαστεί να βρείτε έναν καλό και αξιόπιστο αντιπρόσωπο Koi.

Στο τέλος της ημέρας παίρνετε αυτό που πληρώνετε!